Dansende kronkels

Dansende Kronkels is een voorbereidend schrijfprogramma (2002) dat ontwikkeld werd door Lies Stragier en Hilde Ureel. Het bevat een honderdtal oefenblaadjes met schrijfpatronen. De werkbladen zijn zodanig opgebouwd dat het kind de steeds kleiner wordende schrijfpatronen uiteindelijk leert vormen tussen twee lijnen.

In deel 1 van het programma ‘Fundamentele kronkels’ wordt de theoretische achtergrond van het programma en de schrijfmotoriek geschetst.
In deel 2 ‘Partituur van Dansende Kronkels’ worden de didactiek en de doelstellingen beschreven. Ook het schrijfproces komt aan bod aan de hand van pictogrammen.
Deel 3 ‘Op zoek naar het land van de dansende kronkels’ bevat de eigenlijke oefenbladen. Er wordt gestart met een verhaal van het jongetje Daan Bolle. Het verhaal neemt je mee in zijn droom vol dansende kronkels…

De oefenblaadjes van het hoofdstuk ‘Landen in het bollenwollenbos’ zijn zeer nuttig bij het aanleren van een correcte draaibeweging (bvb. bij de letters o en a).  In het hoofdstuk ‘Stap maar in ons wagentje … Weg zijn wij!’ werden enkele leuke oefeningen opgenomen  om de inscriptie met de steeds groter wordende grote progressie te automatiseren.

Op de site van het SIG kan het programma besteld worden. De volledige map kost 23 euro.

Veel (schrijf)plezier!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s